Hyundai gépek
a mészkőbányában

A tállyai Kopasz-hegyi kőbányában tett látogatásunk után úgy éreztük, hogy érdemes lenne egy más típusú bánya mindennapjaiba is bepillantanunk, és megnézni, hogy a hasonló bányagépek milyen eltérő feladatokat végeznek.

A cikk megjelenését az Axiál Kft. támogatta.

Az Axiál Kft. segítségével végül a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. süttői mészkőbányájába látogattunk el. A bánya teljes ásványvagyona megközelíti a 13 millió köbmétert és közel 7 millió köbméter műre való ásványvagyonnal rendelkezik. Az összesen 114 hektáros területből nagyjából 94 hektárt tesz ki a bányatelek. A cég engedélye évi bruttó 50 ezer köbméter kitermelésére szól, ez a mennyiség körülbelül 150 évre elegendő – tudtuk meg a helyszínen Adamcsik Tibortól, a bánya felelős műszaki vezetőjétől.

Miért annyira más egy mészkőbánya mint egy kőbánya?

Egy mészkőbányában a díszítőköveket speciális technológiával termelik ki és jellemzően vágják, nem robbantással jövesztik. Erre azért van szükség, hogy minél nagyobb tömbök képződjenek. Ezeket végül megfelelő formájúra és méretűre igazítják. A mészkőbányászat azért is egy fontos terület, mert a tapasztalatok alapján világszerte egyre nagyobb a kereslet rá, az értékesítések lendületét még a gazdasági válság sem tudta megtörni, sőt, éves szinten folyamatos növekedés volt megfigyelhető. Ennek a hátterében az állhat, hogy a többi díszítőkővel ellentétben a mészkőnek sokkal jobb a hővisszaverő, illetve a hőelnyelő képessége.

Hyundai gépek a mészkőbányában
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
Slide 1
previous arrow
next arrow
Hyundai HL980A

Sokszínű géppark

A bánya gépparkja 5 homlokrakodóból, 4 lánctalpas kotróból, 6 teherautóból, pneumatikus fúrókból, illetve dízel gyémántlánc fűrészekből, valamint traktorra, valamint traktorra szerelt láncfűrészből áll össze. A látogatásunk során elsősorban a bányában dolgozó Hyundai gépekre voltunk kíváncsiak, amik közül a legutolsó szerzeményt, a Hyundai HX430L típusú lánctalpas kotrót és a HL980 kódjelű homlokrakodót sikerült lencsevégre kapnunk. A HX330L lánctalpas kotrót végül nem tudtuk megörökíteni, de azt megtudtuk, hogy éppen egy bontókalapácsot szereltek fel rá, és fő feladataként a díszítőkőnek nem alkalmas tömböket darabolja kisebb méretűre, hogy a teherautók gazdaságosan tudják elszállítani.

Az építpőgépmonstrum

A bányában tevékenykedő Hyundai HL980 típusú homlokrakodóra nem véletlenül aggattuk ezt a jelzőt: a 31 tonnás derékcsuklós gép, akár 15 tonnás kőtömböket is könnyedén fel tud emelni. Ezt a gépet azért is választotta a cég, mert náluk elsősorban a jó kezelhetőség és a megfelelő méret a kulcsfontosságú. A Hyundai emellett igen kedvező fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, emiatt a kiadásokat is jelentősen csökkenteni tudják. És valóban, a HL980 egy sor olyan funkcióval bír, ami ezt elősegíti. Ilyen például a hidraulikus differenciálzár, ami megakadályozza a kerekek kipörgését, így a termelékenység nem megy a fogyasztás kárára. Ezt a szempontot nézve érdemes megemlíteni a kompakt, helytakarékos kipufogógáz-utókezelő rendszert is, ami amellett, hogy csökkenti az emissziós értékeket és az üzemeltetési költségeket, egyszerűsíti is a karbantartást és rendkívül megbízhatóvá teszi a gépet, ami egy ilyen üzem esetében fontos szempont. A koreai gyártó új Smart Power nevű üzemmód funkcióját is érdemes megemlítenünk, mert ez úgy tudja szabályozni a motorfordulatot a nehezebb munkák közben, hogy a teljesítmény csökkenése nélkül takarít meg üzemanyagot. A Hyundai szerint ez a technológia garantálja a tapadás és a felszakítóerő közti arany középutat.

KIEMELT MŰSZAKI ADATOK 31 tonna Súly 283 kW Teljesítmény 4,8 m³ Kanál kapacitás 24 tonna Billenősúly KIEMELT MŰSZAKI ADATOK 31 tonna Súly 283 kW Teljesítmény 4,8 m³ Kanál kapacitás 24 tonna Billenősúly
Hyundai HL980A

A digitalizáció itt is segít

A Hyundai Hi-MATE nevű telemetria rendszerével bárhonnan nyomon lehet követni a gépek helyzetét a hozzá tartozó webes felületen vagy okostelefonos alkalmazáson. A diagnosztika mellett gyorsan lekérhetők az üzemeltetési paraméterek is, úgy mint a motor és a gép óraszáma, vagy épp az üzemanyagfogyasztás. Ennek az az előnye, hogy jelentősen egyszerűbbé teszi a gép termelékenységének elemzését, a szerviz- és karbantartási munkák ütemezését, illetve a lehetséges költségcsökkentési módok azonosítását.

A Gépkezelő köré tervezett fülke

Sokszor kevés szó esik a gépkezelők kényelméről, de ebben az esetében érdemes elmondani, hogy a HL980 fülkéjét úgy tervezték meg, hogy minden kezelő otthon érezze magát benne. A modern vibrációelnyelő technológia és hangszigetelés eredményeként a fülkén belül mindössze 72 dB a zajszint, ez pedig az egyik legalacsonyabb értéknek számít ebben a gépkategóriában. Az ülés a kartámasz tényleg minden irányban állítható, ezért minden fontos kezelőszerv kényelmesen elérhető. A hosszú munkanapokat a kezelők akár zene- vagy rádióhallgatással is eltölthetik, mert AUX bemenettel ellátott rádió is van benne.

Az elmaradhatatlan lánctalpas óriás

Egy bánya képéhez a homlokrakodók mellett a hatalmas lánctalpas kotrók is hozzátartoznak. A Reneszánsz az Axiáltól legutoljára egy Hyundai HX430L típusú kotrót szerzett be, ami fontos részét képezte a cég kapacitásbővítésének. A monstrummal a fal alatti rakodást és leföldelést végzik a bányában. A 44 tonnás gép fejlesztésénél a gyártó mérnökei azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan kotrót készítenek, ami hibátlanul üzemel. Az talán jó jel, hogy az Axiáltól legkorábban beszerzett Hyundai gépek garanciája hamarosan lejár, de a 3 év alatt nem volt velük igazán gond. A HX-szériába tartozó gépek, így a HX430L-nek is az egyik legnagyobb előnye, hogy a környezetbarát üzemelés mellett a nagy teljesítményről sem kell lemondani. Van benne egy úgynevezett Eco-műszer, ami a motor által leadott nyomatékot és a fogyasztási szintet különböző színekkel mutatja. Ez azért is hasznos, mert így a kezelők sokkal gazdaságosabban tudják a munkagépet használni. Ezen felül a különféle fogyasztási adatok – például az átlagfogyasztás vagy az elfogyasztott üzemanyag összmennyisége – is megjeleníthetők, míg az órára vetített és napi üzemanyagfelhasználás a menürendszeren keresztül olvasható ki.

Az IPC (Intelligent Power Control) rendszerrel az adott feladat függvényében változtatható a kotró teljesítményleadása. A kotrásra optimalizált módban a szivattyú átfolyási teljesítményét egyszerűen, egy kar segítségével állíthatja a kezelő, ezzel is csökkentve a fogyasztást.

Mozgásban a Hyudai HX430L
Gym
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Hyundai HX430L

Kemény melóra kemény gép

Mint fentebb írtuk, a gyártó mérnökei egy problémamentes gépet szerettek volna alkotni, ezért a HX-gépek valódi értékének a tartósságot tulajdonítják. A masszív alsó- és felsőváza nem csak a munkából adódó terheléssel birkózik meg, de a külső behatásokat is keményen tűri. A HX-sorozatú kotrókba beépített strapabíró hűtőegységeket is alapos és keményén tesztelésnek vetették alá mielőtt beszerelték volna azokat, de az eredmények alapján a legzordabb körülmények között is bírják a kiképzést. A gép és a szerelékek csatlakozásánál kopásálló csapszegeket, csapágyakat és polimer tömítéseket használnak, hogy a kapcsolatok szinte bármit kibírjanak. Azért, hogy a lehető legkisebbre csökkenttsék a kanálszár és a kanál közti elemek elhasználódását, a kanálszár végénél egy kopásálló védőlemez kapott helyet. Ezzel a kanál vibrációjának csökkentése sokkal egyenletesebb, így stabilabb munkát lehet végezni a komolyabb igénybevételt jelentő feladatok során is. Az okoseszközök és a digitális megoldások megjelenése a HX430L-nél is megfigyelhető. A Miracast nevű rendszer a gépkezelő okostelefonjának Wi-Fi-kapcsolatát használva képes tükrözni a telefont, így a központi kijelzőn olyan funkciók érhetők el, mint például a navigáció, netes böngészés, videók megtekintése, vagy zenehallgatás.

Bővebben az Axiál Kft. –ről

>

x

Bemutatkozik az Axiál Kft.

A bajai Axiál Kft. Magyarország egyik legsikeresebb családi vállalkozása. Évente közel 10 ezer tonna alkatrésszel látják el az építőipart, a mezőgazdaságot és a raktártechnológiai vállalkozásokat, emellett külföldi érdekeltségekkel is rendelkeznek. Az építőgépek forgalmazása mellett gépbérlettel, gépkezelői kurzusok szervezésével és személyre szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatások nyújtásával is foglalkoznak. Az országban 19 Axiál ponton érdeklődhettek személyesen a szolgáltatások iránt.

Tovább az Axiál Kft. oldalára

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Axiál Kft. adatvédelmi nyilatkozata