A Caterpillar 390 FL

A bányaudvar

90 tonnás kotrója

A Caterpillar 390 FL kódjelű lánctalpas kotróját munka közben csíptük el, és mint megtudtuk, nem olyan rég állt szolgálatba a Colas Északkő tállyai bányaüzemében.

A cikk megjelenését
a HUNTRACO Zrt. támogatta.

A Caterpillar 390 FL egy hasonló kategóriájú 10 éves gépet váltott le a bányában. A 90 tonnás kotrógép a bányaudvarban dolgozik, és a robbantott kőzet dömperekre rakodását végzi. Az 5,7 köbméter űrtartalmú XDS (Extreme Duty Spade) kivitelű sziklakanál 6-8 fordulóval rakja meg a folyamatosan cirkáló merevvázas dömpereket.

A tervezésénél a Caterpillar a gép által végzett termelékenység fokozását és az üzemeltetési költségek alacsonyan tartását helyezte előtérbe. Emiatt a gyártó C18 ACERT típusú motorjával szerelték fel, ami a teljesítmény, a megbízhatóság és takarékosság terén is remekel. Azonban, ha a teljesítményről beszélünk még fontosabb a fejlett hidraulikarendszere és az új Adaptive Control System (ACS) nevű szelepe. Ez utóbbi más alkatrészekkel összehangolva abban segít, hogy a kotró gyorsan, pontosan és hatékonyan tudjon működni egész nap, mialatt sok tonnányi anyagot mozgat meg. Kiemelkedő eredmény, hogy sikerült elérniük, hogy a 390D L modellel összehasonlítva 29 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt úgy, hogy a termelékenysége változatlan maradt..

A motorral kapcsolatban azt is fontos megjegyeznünk és jeleznünk, hogy B20 fokozatig biodízel és alacsony kéntartalmú gázolaj keverékével is üzemeltethető.

A Caterpillar 390 FL
KIEMELT MŰSZAKI ADATOK 551 LE Teljesítmény 90.000 kg Önsúly 13.690 mm Hossz 4410 mm Szélesség 952 l/perc Hidraulika-rendszer teljesítménye 54 l/üzemóra Átlagos üzemanyag-fogasztás KIEMELT MŰSZAKI ADATOK 551 LE Teljesítmény 90.000 kg Önsúly 13.690 mm Hossz 4410 mm Szélesség 952 l/perc Hidraulika-rendszer teljesítménye 54 l/üzemóra Átlagos üzemanyag-fogasztás
A Caterpillar 390 FL

A stabilitásban is élen jár

A Caterpillar 390 FL változtatható nyomtávú járóműve rendkívül stabilnak tekinthető, emellett a csökkenthető szélessége szállításkor is előnyt jelent. A gyártó a tartósságra is nagy hangsúlyt fektetett: a lánctalp papucsok, lánckígyók, futógörgők, vezetőkerekek és áttételek mind nagyszilárdságú acélból készültek. A Cat GLT4 típusú lánctagok a vizet, a port és a szennyeződéseket kint, míg a zsírt bent tartják, így meg tudják védeni a mozgó alkatrészeket, aminek köszönhetően a haladás közbeni zajszint is normális keretek között tartható. A szervizigényt azzal is sikerült csökkenteniük, hogy a Cat Positive Pin Retention 2 névre keresztelt csapszegrögzítést alkalmazzák a gépen, ami megakadályozza a csapszegek elvesztését, kilazulásukat a lánctagokban, illetve csökkenti az egy-egy pontra ható igénybevételt is.

Gémek és kanálszárak

A 390FL sokoldalúsága és strapabírósága ezen a területen is tetten érhető. A gyártó mindegyiket belső merevítésekkel, feszültségmentesített kivitelben készíti, hogy extra tartósak legyenek. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a minőség-ellenőrzési folyamat során ultrahangos vizsgálatnak vetik alá őket. A nagy igénybevételnek kitett részeknél – mint például a kanálszár és a gém végei, illetve a gém munkahenger környéke – masszív zártszelvények találhatók, amiket öntött és forgácsolt, több lemezből álló erősítésekkel láttak el.

Sokoldalúsága révén a Reach fantázianevű gém leginkább általános földmunkákhoz (például kotráshoz és rakodáshoz) ajánlott. Ezzel szemben a Mass névre keresztelt gémet inkább nehéz ipari alkalmazásokhoz, például kőzet megmozgatásához ajánlják. A gém és a kanálszár speciális geometriája miatt nagyobb ásóerő érhető el.

A kemény, nehéz körülmények közötti alkalmazás miatt ennek a gépnek is masszívnak kell lennie és bírnia a kiképzést. Azért, hogy ilyen téren ne legyen gond, a Caterpillar a 390 FL felsővázát több helyen megerősítette: például a fülke felfogatási pontjainál, illetve azoknál a részeknél, melyek jelentős igénybevételnek vannak kitéve. Ide sorolhatók a gém bekötési pontjai, valamint az ellensúly környéke is.

Bővebben a HUNTRACO Zrt.-ről

>

x

A HUNTRACO Zrt.-ről

A HUNTRACO Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. fő tevékenysége a világszerte ismert márka, a Caterpillar munkagépeinek valamint energiaipari és egyéb berendezéseinek kizárólagos magyarországi forgalmazása és szervizelése.
Az 1991-es megalapítása óta eltelt időszakban a HUNTRACO Zrt. fokozatosan fejlődött és jó hírnevet szerzett magának a magyar építőiparban. Mindez annak köszönhető, hogy munkatársaink mindig megbízhatóan és nagy szaktudással végzik munkájukat. Partnereink gyors és hatékony kiszolgálását budaörsi központi telephelyünk mellett négy vidéki kirendeltségünk (Békéscsaba, Kaposújlak, Nyíregyháza és Szombathely) munkatársai, a 50 fős szerelői csapat, valamint a mintegy 13 fős területi értékesítői hálózatunk biztosítja.

Tovább a HUNTRACO Zrt. oldalára

E-mail:

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
HUNTRACO Zrt. adatvédelmi nyilatkozata